Ημερίδα με θέμα:«Τα αλιευτικά προϊόντα των λιμνοθαλασσών Α.Μ.Θ.»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ Α.Μ.Θ.
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία (σε πολυχώρο έξω από την πόλη) στην Καβάλα ημερίδα με θέμα «Τα αλιευτικά προϊόντα των λιμνοθαλασσών Α.Μ.Θ.». Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) Καβάλας του ΕΘΙΑΓΕ. Ο σκοπός της ημερίδας που ήταν να συμβάλει στην αλιευτική ανάπτυξη της περιοχής μας, προβάλλοντας τα προϊόντα των λιμνοθαλασσών μας τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά, θεωρούμε ότι επιτεύχθηκε.
Η μεγάλη επιτυχία της ημερίδας οφείλεται και στους χορηγούς της εκδήλωσης που ήταν η Περιφέρεια Α.Μ.Θ, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Νέστου (Κεραμωτής) που πρόσφερε και το γεύμα που ακολούθησε με προϊόντα των λιμνοθαλασσών καθώς και το Οινοποιείο Κτήμα Χατζηγεωργίου στην Κάρυανη το οποίο προσέφερε τα κρασιά του.
Στην εκδήλωση αρχικά προλόγισαν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Α-Μ κ. Ζαφείρης Μυστακίδης και ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής κ. Μίλτος Παρασχάκης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η αλιευτική διαχείριση των λιμνοθαλασσών (Δρ. Μάνος Κουτράκης), η βιολογία του Μπλε Καβουριού (Δρ. Αργύρης Καλλιανιώτης), η διατροφική αξία των αλιευμάτων των λιμνοθαλασσών (Δρ. Νίκος Σταμάτης) και τέλος οι διαδικασίες χειρισμού τους (Δρ. Γιάννης Κυρκούδης). Από όλους τους εισηγητές τονίστηκε ότι τα προϊόντα των λιμνοθαλασσών (Μπλέ Καβούρι, Κεφάλια, Λαβράκι, Τσιπούρα, Αβγοτάραχο κ.α.) της Αν. Μακ. & Θράκης δεν είναι προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αλλά άγρια ψάρια που αλιεύονται στις λιμνοθάλασσες, με υψηλή διατροφική αξία,. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη προστασίας αυτών των ευαίσθητων φυσικών οικοσυστημάτων από τη διάβρωση, προστασία που μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια και της αλιευτικής τους αξιοποίησης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης εκτυπώθηκε και διανεμήθηκε σχετικό τρίπτυχο φυλλάδιο για το Μπλέ Καβούρι με τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο μαγειρέματος του, ώστε να γίνει γνωστό και στο ευρύ κοινό συμβάλλοντας στον περιορισμό του υπερπληθυσμού του μέσω της κατανάλωσης ενός πολύ γευστικού, άλλα άγνωστου μεζέ στην περιοχή μας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος επισήμων όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Ούστογλου Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Παπακοσμάς Κων/νος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας κ. Γρανάς Αρχέλαος, Περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Σιώκου, εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας και άλλων φορέων της Περιφέρειας μας, οι οποίοι στους σύντομους χαιρετισμούς που απευθύνανε στο πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης συνηγόρησαν στην αναγκαιότητα στήριξης και ανάδειξης των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής μας μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα για τα προϊόντα των λιμνοθαλασσών μας, τα οποία περιλαμβάνονται στο καλάθι γεωργικών προϊόντων της περιφέρειας μας. Πρόθεση του Παραρτήματος μας είναι να πραγματοποιήσει ανάλογες εκδηλώσεις προβολείς και για άλλα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο εν λόγω καλάθι.
Παρακάτω θα βρείτε αναρτημένα την αφίσα της εκδήλωσης, το φυλλάδιο γνωριμίας με το καταναλωτικό κοινό που εκδώσαμε για το μπλέ καβούρι, καθώς και τις παρουσιάσεις των ομιλητών τους οποίους και ευχαριστούμε