Ημερίδα για την καταπολέμηση της metcalfa pruinosa στην ακτινιδιά
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ METCALFA PRUINOSA ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Καβάλας, σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα (250 άτομα) του Δημοτικού Αμφιθέατρου της Χρυσούπολης στις 3 Μαρτίου 2011, ενημερωτική ημερίδα για Γεωτεχνικούς και Αγρότες σχετικά με το εντεινόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ακτινιδιάς από τις προσβολές του εντόμου Metcalfa pruinosa. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια για την περιοχή μας, η οποία αφήνει κατά κανόνα ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό και παράλληλα απασχολεί μεγάλο αριθμό προσωπικού τόσο στο χωράφι όσο και στα συσκευαστήρια των ομάδων παραγωγών – εξαγωγέων. Η έκταση της αυτή την στιγμή για την περιοχή της Καβάλας ανέρχεται περίπου στα 8.500 στρέμματα με αυξητική τάση και παράγεται ως επί το πλείστον πιστοποιημένο και άριστης ποιότητας προϊόν.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των εισηγήσεων παρουσιάστηκε συγκεκριμένα η βιολογία και οι ξενιστές του εντόμου, ο τύπος των ζημιών που προκαλεί με την ποιοτική υποβάθμιση των καρπών και την εξασθένηση των φυτών. Επισημάνθηκαν ακόμα οι περιοχές υψηλού κινδύνου όπου παρουσιάζονται τα εντονότερα προβλήματα και είναι αυτές κοντά σε ποτάμια, ρεματιές και παρόχθιες γενικά περιοχές με υδροχαρή βλάστηση.
Αναφορικά με την καταπολέμηση του εντόμου, παρουσιάστηκαν τα πειραματικά αποτελέσματα της καταπολέμησης του εντόμου σε ακτινιδιές στην περιοχή της Πιερίας και σε αμπέλια στην περιοχή της Γουμένισσας. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα η ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου καταπολέμησης του εντόμου σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως η δικιά μας, το οποίο θα είναι συνδυασμός χημικής και βιολογικής καταπολέμησης μέχρι να επέλθει ισορροπία και να εξασφαλιστεί μόνιμος βιολογικός έλεγχος του επιβλαβούς εντόμου. Κρίνεται επίσης απαραίτητη για την περιοχή μας η εξαπόλυση του φυσικού εχθρού της Metcalfa pruinosa (Neodryinus typhlogybae) και προς αυτή την κατεύθυνση θετικές είναι οι πρωτοβουλίες τοπικών φορέων της περιοχής μας (ΕΑΣ Καβάλας, Δημόσιες Γεωπονικές Υπηρεσίες, Ομάδες Παραγωγών, Γεωπόνοι της περιοχής). Όμως για να έχουν αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες αυτές, απαραίτητη είναι και η συνεργασία των παραγωγών, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις υποδείξεις των τοπικών Γεωπόνων και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εντομοκτόνες παρεμβάσεις στις περιοχές που θα γίνεται η εξαπόλυση του φυσικού εχθρού του εντόμου.
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε το πρόβλημα που αφορά την έλλειψη εγκεκριμένων σκευασμάτων για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς και τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό θα έχει ενδεχομένως στις εξαγωγές μας. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει οι εταιρίες να προχωρήσουν στην έρευνα και στην υποβολή για αδειοδότηση προς το ΥΠΑΑΤ νέων και υπαρχόντων δραστικών ουσιών για την καλλιέργεια. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινητοποιηθούν και όλοι οι τοπικοί φορείς.
Κλείνοντας την ομιλία, εκφράστηκε η επιθυμία από τους ομιλητές, στο υπό έγκριση ερευνητικό πρόγραμμα που έχουν υποβάλει για την καταπολέμηση του εντόμου metcalfa pruinosa, να συμπεριλάβουν και την περιοχή της Καβάλας. Παρακάτω είναι οι εισηγήσεις των ομιλητών τους οποίους και ευχαριστούμε.
Εισήγηση του κ. Ανδρεάδη Στέφανου